Yaşam

Birleşmiş Milletler’e göre Türkiye’nin %91’inde Cinsiyet Önyargıları Var: Dörtte Üçü Kadın Partnerlere Yönelik Şiddeti Meşru Görüyor

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) geçtiğimiz günlerde Cinsiyet Normları İndeksi (GSNI) adlı bir rapor yayınladı. Rapor, dünya çapında cinsiyet önyargıları hakkında dört farklı kategoride bilgi sunuyor: siyasi, eğitimsel, ekonomik ve fiziksel.

Dünya nüfusunun %85’ini kapsayan endeks, son 10 yılda dünyanın kadına yönelik önyargısında rastgele bir gelişme olmadığını gösteriyor. Buna kıyasla 10 erkek ve kadından 9’u kadınlara karşı temel önyargılara sahip mal sahibi. Öte yandan, toplam nüfusun neredeyse yarısı erkeklerin kadınlardan daha yetkin siyasi liderler olduğunu düşünmekte ve her beş kişiden ikisi erkeklerin daha düzgün yöneticiler olduğunu düşünmektedir. Türkiye’ye baktığımızda çok iç açıcı sonuçlar görmüyoruz.

Türkiye’nin %91.08’i önyargılı

Birleşmiş Milletler tarafından anket yanıtlarına dayalı olarak oluşturulan bilgilere göre; Türkiye’deki insanların %91.08’i ön yargılı. kategoriye bakarsak siyasi önyargı %70,02, eğitim %32,68, ekonomi %65,65 ve fiziki bütünlük %75,57’dir.ortaya çıktığını görüyoruz.

Siyasi kategori, “erkeklerin daha iyi siyasi liderler ve eşit haklara sahip olması”, eğitim “üniversitenin erkekler için kadınlardan daha önemli olması”, ekonomik kısım “erkeklerin işyerinde daha fazla hakka ve daha iyi yöneticilere sahip olması ve son olarak fiziksel bütünlük” gibi yönleri içerir. üreme hakları ve partner şiddeti”.

Halkın değerli bir kısmı partner şiddetini yasal görüyor

Raporla ilgili olarak BBC Türkçe’ye konuşan UNDP Türkiye Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Analisti Aslı Çoban, raporun 5’er yıllık periyotlarla belli aralıklarla yapılan anketlerle hazırlandığını söyledi. Kadına yönelik şiddetin ele alındığı fiziksel bütünlük kategorisine dikkat çeken Çoban, 5 yıl önce bu oranın yüzde 75,82 olduğunu, şimdi ise bu oranın yüzde 75,57 olduğunu bildirdi. fazla ilerleme yok ve olumsuz normlar devam ediyor.belirtilmiş.

Çoban ayrıca, dörtte üçünden fazlasının partnerine şiddeti yasal olarak gördüğü bilgisine ilişkin açıklamasına şöyle devam etti: Belirli durumlarda erkekler Kadını yenebileceğini söylerse Bir ön yargıdan bahsediyoruz. Aynı kişi başka bir soruya da daha olumsuz bir yanıt verirse, iki olumsuz normu desteklediğini anlıyoruz.” sözlerini kullandı.

Birleşmiş Milletler raporuna göre, önde gelen takımlarda kadınların düşük olduğu yerlerde önyargılar daha yaygın. Ayrıca kadınların yaşamlarında karşılaştıkları sorunların itici gücünün bu tür önyargılar olduğuna dikkat çekilmektedir.

malazgirt-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu