Haber

İsveç basını Kuran’ın yakılmasıyla Rusya’nın bağlantısını sorguluyor: ‘Somut bir kanıt yok’

İsveç’teki Türkiye Büyükelçiliği önünde Kuran-ı Kerim yakan Danimarkalı Rasmus Paludan ile aşırı sağcı İsveçli gazeteci Chang Frick arasında bağlantı olduğu iddiaları İsveç basınında geniş yer buldu. Kendisine Frick’in Rusya ile ilişkisi olduğu iddiaları da soruldu.

Frick, Kremlin ile herhangi bir bağı olduğunu reddediyor.

İsveçli uzmanlar ve yorumcular, geçen hafta Rusya’nın ortasında Paludan ve Frick ile temasa geçilebileceği yönündeki iddialar hakkında İsveç basınına konuştu.

18 Ocak’ta İsveçli haber kuruluşu Syre, Nyheter idag adlı aşırı sağcı bir internet sitesinin sahibi olan ve aşırı sağcı İsveç Demokratlar televizyon kanalında düzenli programlar yapan Frick’ten silahını almak için Paludan’a başvuruda bulunmasının istendiğini duyurdu. eylem. İsveç kronu (30 dolar) ödediğini yazdı.

Ancak Kuran’ı yakma eyleminde inisiyatifi ele alan Paludan ve Frick ile İsveç basınında yer alan sayısız röportaja baktığımızda; Bu fikri kimin ortaya attığını anlamak imkansız görünüyor.

Expressen dergisine konuşan Frick, Paludan’a izin başvurusu için ihtiyaç duyduğu parayı ödediğini itiraf ediyor. Bununla bağlantılı olarak Paludan, Danimarka’da yaşıyor; parayı oradan gönderdiğinde zamanında ulaşamadığını gösteriyor. Ancak daha sonra “birey olarak Paludan’ı desteklemediğini, bunun daha yararlı olma hareketi olduğunu” savunuyor.

İsveç Televizyonu ile yaptığı bir röportajda Frick, “Bu olaydan bahsedecek olursam, bu tür aktivizmi desteklerim. 300 kronluk çok düşük bir ücret bu aktivizmin önünde durmamalıydı” dedi. Ödediği paranın bir gazeteci olarak güvenilirliğini olumsuz etkilemediğini, çünkü okurlarını aldatmadığını, “Ben zaten böyle çalışıyorum, bana baktığında ne görüyorsan oyum” sözleriyle söylüyor.

Kuran yakma hareketine karıştığı bilinen bir başka aşırı sağcı gazeteci de inisiyatif aldığını reddediyor. Dagens Nyheter gazetesine konuşan gazeteci, “Bu konuda çok konuşuldu, tartışıldı. Sanırım birinin arkadaşının fikriydi” diyor.

Paludan ise Aftonbladet dergisine verdiği röportajda “eylemi gerçekleştirmesini kimin istediğini hatırlamadığını” savunuyor. Alternatif medyadan muhtemelen 20 kişi ve diğerleri ile temas halindeydim. Bana söylemeselerdi gelip bunu yapmazdım” diyor.

Chang Frick kimdir?

24 Ocak’ta ABD merkezli bir düşünce kuruluşu olan Robert Lansing Enstitüsü, Rus ordusunun istihbarat teşkilatının Paludan’ı, iddiadan habersiz Chang Johannes Frick aracılığıyla kullanmış olabileceğini yazdı. Ayrıca Frick’in “birçok verinin gösterdiği gibi, psikolojik operasyonlar için kullanılan bir GRU (Rus ordusu istihbarat teşkilatı) unsuru olduğunu” yazdı.

Aynı zamanda düşünce kuruluşunun makalesinde, “Frick’in GRU ile gizlice işbirliği yaptığını ve Rusya ile bağlantılı olduğunu gösteren çok önemli birçok veri var” deniyor. Daha sonra Frick’in Kremlin’e bağlı Russia Today (bugünkü adı RT) haber kanalında düzenli gazeteci olarak çalıştığını ve Frick’in Polina adında Rus vatandaşı bir kız arkadaşı olduğunu uzun bir süre söylediğini; Polina ve Frick’in de iki çocuğu olduğunu ekliyor.

Röportajın ardından yayınlanan bir başka makalede Dagens Nyheter, Frick’in geçen yıl daha önce Moskova’da “insanlarla gerçek pozisyonda tanıştığını” tweet attığını paylaştı; 2017’de Rusya’da seçim gözlemcisi olarak çalıştığını yazmış ve şunları eklemişti:

“Rusya’nın Ukrayna’ya saldırmasından sonra, Frick kendisini eski görüşlerinden uzaklaştırmaya çalıştı; Putin’i savunmasının sadece bir jest olduğunu defalarca savundu.”

Ancak İsveç Radyosuna konuşan Frick, Robert Lansing Enstitüsü’nün argümanlarının zayıf olduğunu söyledi. Expressesn ile yaptığı bir röportajda, “Rus devletiyle hiçbir zaman bir ilgim olmadı. Rusya’nın Ukrayna’da yaptıklarına yönelik derin eleştirilerim var” dedi.

‘Somut kanıt yok’

İsveç medyası ise Kuran’ın yakılmasını daha çok İsveç’in NATO üyelik sürecini olumsuz etkilediği açısından ele aldı.

İktidardaki muhafazakar parti olan Başbakan Ulf Kristerrson’ın aşırı sağcı İsveç Demokratları ile işbirliği içinde ülkeyi yönettiğini ve Frick’in İsveç Demokratları ile temas halinde olduğunu vurgulayan İsveç basını, partinin kendisinin de temasları olduğu tezine yer veriyor. Rusya ile. Şu anda İsveç’teki ana tartışma, Kristersson’un ülke yönetiminde İsveç Demokratları ile ne kadar bağlantılı olduğu ve bunun yaratabileceği sorunlar.

İsveç Haber Ajansı TT’nin haberine göre uzmanlar, Kuran yakma hareketindeki Rus etkisini göz ardı etmese de “somut bir kanıt gösteremiyor”.

Lund Üniversitesi’nden Tony Ingesson, “Rusya’nın işin içinde olduğundan şüphe etmek için nedenlerimiz var. Böylesine zekice organize edilmiş ve Rusya’ya fayda sağlayacak bir eylem düşündürmeye yeter ama bu süreci takip etmek çok zor çünkü sanıldığı kadar şeffaf ve görünür değil.”

TT, İsveç Savunma Akademisi’nden Jorgen Holmlund’un sözlerine de yer veriyor:

“Rus makamlarının böyle bir eylemi organize etme kabiliyeti var mı? Kesinlikle var. Peki, bunun arkasında olduklarından ve aracılar aracılığıyla destek ve ödeme sağladıklarından emin olabilir miyiz? Hayır. Yani ilişkilerinde istedikleri bu mu? Kesinlikle evet.”

demircihaber.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu